Dwa składniki, widelec i patelnia. Tyle mi wystarczy, by zrobić pożywne śniadanie
Na śniadanie warto zjeść coś pożywnego. Dzięki temu dobrze rozpoczniemy dzień – pełni energii, siły i dobrego nastroju. Rano jest tylko jeden problem – mamy mało czasu na jego przygotowanie. Na szczęście są potrawy, które da się przygotować w 5-10 minut. Oto jedna z nich, czyli pyszny omlet. Moja rodzina go uwielbia.
Jak przygotować jajka na omlet?
Omlet to potrawa, którą robi się z jajek. Co więcej, można ją zrobić tylko i wyłącznie z jajek. By wyszła smaczna, jajka trzeba odpowiednio przygotować. Najprostszym i najszybszym sposobem jest wybicie ich do miseczki i energiczne rozkłócenie widelcem lub rózgą. Dobrze by jajka się spieniły, bo wtedy omlet będzie lżejszy i bardziej puszysty.
Jeśli zaś macie nieco więcej czasu, możecie przygotować omlet biszkoptowy. W tym celu oddzielcie białka od żółtek i ubijcie białka na sztywną pianę. Potem połączcie je delikatnie z żółtkami i puszystą masę wylejcie na patelnię.
Jak zrobić szybki, pożywny omlet?
Najszybszy, pożywny omlet robię z dwóch składników przy pomocy widelca. Do miseczki wybijam jajka (po dwa na osobę) i rozkłócam je porządnie widelcem. Potem masę jajeczną łączę z pokrojonym w kostkę pomidorem i całość wylewam na patelnię z odrobiną gorącego tłuszczu. Omlet smażę zwykle z dwóch stron na rumiano, choć można też smażyć go tylko z jednej strony i czekać, aż wierzch się odpowiednio zetnie.
Przepis: Omlet z pomidorem
Ekspresowy omlet z dodatkiem świeżego pomidora
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 3 min.
- Czas gotowania
- 7 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 340
Składniki
- 2 jajka
- 1 średniej wielkości pomidor
- sól, pieprz
- 1-2 łyżki oleju do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie pomidoraPomidor umyj, pokrój w kostkę, usuń stwardniały kawałek. Jeśli masz więcej czasu, pomidor możesz naciąć, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki.
- Łączenie składnikówJajka wybij do miseczki, energicznie rozkłóć widelcem. Wymieszaj z pomidorem, odrobiną soli i pieprzu.
- SmażenieNa patelni rozgrzej olej. Przelej na nią masę jajeczną i smaż ją na sporym ogniu, aż wierzch masy jajecznej zacznie się ścinać. Wtedy przy pomocy talerza odwróć omlet na drugą stronę i dosmaż go.
Czym można wzbogacić omlet?
Jeśli chcecie, by omlet stał się jeszcze bardziej pożywny, możecie do masy jajecznej dodać też inne składniki. Bardzo dobrze sprawdzą się np.: pokrojona w paski lub kostkę szynka, starty żółty ser, posiekana natka pietruszki albo szczypiorek. Wszystkie te składniki dobrze będą ze sobą harmonizować i sprawią, że potrawa stanie się też smaczniejsza i bardziej apetyczna.